Krominkiilto ja kakspuolikkaat

Voit jälleen kuunnella blogin varusmiessoittajan lukemana! Tänään lukijana korpraali Keisala.
Varusmiessoittokunnan kivääritaitoryhmä barettikokeissa. Kuva: Puolustusvoimat / Miika Perkola

Kuusi sinibarettista taistelijaa seisoo täydellisen symmetrisessä muodostelmassa. Ohikulkijat pääsevät joka päivä ihailemaan kromisten RK-62-rynnäkkökiväärien ilmalentoa tämän edustuskuusikon toimesta noin kello 8:00 ja 9:00 välillä. Esitys on Antero Mertarannan sanoin ”hiveltävää katseltavaa”, kun sekä 1,5- että 2,5-kertaiset pyöräytykset ja heitot lentävät vuorottain ilmassa millintarkasti ajoitettuna.

Tai no ei ehkä ihan.

Kiväärin pyörittely on sooloryhmälle arkipäivää. Video: Puolustusvoimat / Hanna Lehmonen

Kivääritaitoryhmän toiminta on tarkkaa puuhaa. Erityisesti soolokivääriryhmän tempuissa taistelijoiden välistä yhdenaikaisuutta ja identtisyyttä pidetään tärkeänä osana esitystä. Aktiivisesta harjoittelusta huolimatta muutamia pieniä virheitä saattaa sooloryhmänkin tempuissa vielä ilmetä: joko jääkäri Sippolan kieli on ulkona tai sitten korpraali Pirinen ottaa omia aikojaan levon, kun samalla pyöräyttää kromikiväärin ympäri kaksi ja puoli kertaa yhden heiton aikana. Näitä pieniä yksityiskohtia soolokivääriryhmä pyrkii hiomaan päivittäisissä harjoituksissaan.

Sooloryhmän toiminta on omalla tavallaan varsin vapaata 18-henkiseen marssikivääriryhmään verrattuna. Soolokiväärit tekevät koreografiansa itse ja harjoittelevat enimmäkseen itsenäisesti. Kiväärikouluttaja, kersantti Podzniakovas, käyttää aikaansa enemmän marssikivääriryhmän kouluttamiseen (ei kai siinä, kyllähän sooloäijät ny osaa). Vuoden 2019 saapumiserän sooloryhmä eroaa viime vuosista muun muassa kokonsa puolesta. Kuusihenkinen ryhmä on suurempi kuin useana aikaisempana vuotena.

Blogin kirjoittaja keikkailee kivääriryhmän ohella showbandissa. Kuva: Puolustusvoimat / Joona Jokilampi

Tämän vuoden sooloryhmä on pyrkinyt ottamaan vaikutteita edellisten saapumiserien lisäksi myös ulkomailta: ryhmän taistelijat ovat hakeneet koreografiaansa inspiraatiota muun muassa Norjan ja Yhdysvaltojen kivääritaitoryhmiltä. Tätä vaikeuttaa omalta osaltaan se, että Varusmiessoittokunnan kivääriryhmä on tiettävästi maailman ainoa, joka käyttää aseenaan rynnäkkökivääriä. Tietyt temput sopivat niin sanotulle ”pystykorvalle” paremmin kun rynnäkkökiväärille, sillä rynnäkkökiväärissä on vähemmän osia, joista voi ottaa tukevasti kiinni.

Viime viikkoina paraatisoittokunta ja marssikivääriryhmä ovat harjoitelleet paljon kuviomarssiesitystään Kaartin soittokunta 200 -festivaalia ja Ranskan Saumur Tattoota varten. Koska soolokivääriryhmä ei esityksissä marssi, ovat muun soittokunnan jokapäiväiset paraatiharjoitukset suoneet entistä enemmän aikaa paraateissa esitettävän kiväärisoolon treenaamiseen.

Sooloryhmä harjoittelee huipputemppuaan. Video: Puolustusvoimat / Hanna Lehmonen

Esityksen päivittäinen harjoittelu voi olla fyysisesti yllättävän rankkaa. Tämä johtuu enimmäkseen kiväärin painosta ja siitä, että liikkeissä pyritään koko ajan hallitsemaan kiväärin lisäksi myös oman kehon asentoa ja ryhtiä. Soolokivääriryhmäläiset ovat myös päässeet todistamaan lajin riskejä ja vaaroja, mutta onneksi esimerkiksi allekirjoittaneen hauiksen alapuolella oleva pistimestä tullut haava alkaa pikkuhiljaa parantua.

Vuoden 2019 sooloryhmä lupaa kaikille meidät näkeville särmää esiintymistä ja korkeita heittoja. Mitä todennäköisimmin suurin osa heitoista myös otetaan kiinni. Lämpimästi suosittelen 15.6. järjestettävää Kaartin soittokunnan 200-vuotisjuhlaa Suomenlinnassa. Kyseisessä tapahtumassa on mahdollisuus päästä näkemään ja kuulemaan niin kuviomarssia, kivääritaitoa kuin Varusmiessoittokunnan showbandiakin!

Korpraali Pirinen. Kuva: Puolustusvoimat / Joona Jokilampi

Korpraali Pirinen

Joel Pirinen on lahtelainen DJ/tuottaja, jonka juuret ovat elektronisessa ja urbaanissa musiikissa. Varusmiessoittokunnassa Pirinen toimii Showbandin ”launchpadistina” sekä vanhimpana. Hän esiintyy myös soolokivääritaitoryhmässä. Siviilissä Pirinen opiskelee Aallon kauppatieteellisessä yliopistossa ja vie eteenpäin EDM/Pop-artistiprojektiaan. Lahtelaisittain Pirinen kuvaa palveluksen Varusmiessoittokunnassa olevan ”bulisti mintissä”.

Jaa tämä somessa!
Facebooktwittergoogle_pluslinkedin