TJ0-biisiä tekemässä

Kesällä meille tuli tehtäväksi tehdä Puolustusvoimien #inttiedessä -kampanjaa varten kappale. Innostuin samalla työstämään yhtä toista kappaletta, josta lopulta tuli Varusmiessoittokunnan 1/18 aliupseerikurssin TJ0 -biisi. Kun sana levisi, että biisiä on aloitettu työstämään, alkoi ehdotuksia teemaan ja sanoituksiin satelemaan. Tänä vuonna kappaleesta toivottiin erilaista, joten pyrin tekemään mielenkiintoisen rakenteen biisille, sekä halusimme käyttää kaikkia soittajia hyödyksi, jotta kappaleeseen kiteytyy yksikkömme tiivis yhteishenki.

Biisi sai ensimmäisen kipinän klassisella tavalla, eli jammailemalla uusia sointukiertoja. Soittelin kaverini kanssa kertosäe ideaani, jonka kuulee myös kappaleen lopullisessa versiossa. Tämä sessio pidettiin huvin vuoksi monta kuukautta ennen itse biisin lopullista rakentamista ja äänittämistä. Pidin idean mielessä koko ajan, koska siitä jäi erityisen hyvä tunnelma päälle; tuntui jo siinä vaiheessa palvelusta siltä, että ideasta pystyisi luomaan hyvin monipuolista palvelustamme kuvaava kappale.

Projektia varten koottiin eri ryhmiä, joilla oli omat vastuualueet. Olin itse pääasiassa biisivastaava ja säveltäjä, Emma Mesiä, Valtteri Tolppi, Eetu Hämäläinen, Arttu Huopainen ja Risto Kauppinen olivat sovitusryhmä ja sanoituksia myös kanssani tekemässä olivat Milla Luukkonen, Santeri Salmirinne, Sonja Järvinen, Ville Haliseva ja Santeri Susi. Biisin äänittämisestä ja miksaamisesta otti ison vastuun Elias Hjelm. Saimme ideoita biisin tekemiseen myös henkilökunnan puolelta, mistä tuli sellainen olo, että hekin ovat tässä projektissa vahvasti hengessä mukana. Heidän vaikutuksensa kuuluu varsinkin sanoituksissa.

Kappaleen tekeminen itsessään näytti, miten tärkeitä kaikille Varusmiessoittokunnassa ovat nämä yhteiset isot projektit. Monet ystävät osallistuivat kanssani työstämään kappaleesta suurempaa ja osoittivat mielenkiintonsa projektia kohtaan tekemällä hommia vaikka yömyöhään saakka. Hyvästä ideasta syntyy lisää hyviä ideoita, kuten eräs kaverini minulle totesi.

Alikersantti Hartikainen

Joni Hartikainen on 20-vuotias espoolainen kitaransoittaja, joka harrastaa musiikintekoa myös vapaa-ajalla.

Jaa tämä somessa!
Facebooktwittergoogle_pluslinkedin